Is de kans groter dat metalen daken lekken?

Er zijn maar weinig dakbedekkingsproducten die de duurzaamheid, sterkte en prestaties van metalen dakbedekkingen bieden. Dat gezegd hebbende, metalen daken zijn niet onverwoestbaar en kunnen ze lekken. Hier zijn 5 veelvoorkomende redenen waarom zelfs goed geïnstalleerde metalen daken kunnen lekken. Dakschroeven zijn verantwoordelijk voor de meeste lekkages op metalen daken.

Dit zijn enkele van de plekken waar een metalen dak het meest gevoelig is voor lekkage, mede omdat stapelgootstukken een levensduur hebben van minder dan de helft van die van het dak zelf. Metalen daken zijn gevoelig voor uitzetten en krimpen als gevolg van hitte, en dit legt na verloop van tijd veel druk op het flitsen van stapels. Als ze niet werken, is de beste optie om stapelgootstukken te laten vervangen door een gekwalificeerde dakbedekker. De meeste lekkages op metalen daken worden veroorzaakt door lekkende dakschroeven.

Metalen dakschroeven houden water buiten door een rubberen ring aan de onderkant van de schroefkop samen te drukken. Wanneer de schroef in de metalen dakplaat wordt gestoken, creëert de rubberen sluitring een „pakking” tussen het paneel en de schroefkop. Het lijkt eenvoudig genoeg, maar sommige dingen kunnen fout gaan, zoals schroeven onder de aandrijving, schroeven die over de kop rijden, schroeven in een hoek die niet correct is en schroeven die het framedeel omzeilen. In de meeste gevallen zal de HVAC bovenop een stoeprand worden geplaatst, een metalen structuur die is ontworpen om zowel het gewicht van de unit te dragen als een middel te bieden om het leidingwerk aan te sluiten.

Toch zijn er een paar problemen waardoor een metalen dak kan lekken, waarvan vele te maken hebben met fouten die tijdens de installatie zijn gemaakt. Zoeken naar een lek in een metalen dak is veel gemakkelijker als u zich op specifieke gebieden concentreert en als u weet waar u op moet letten. Metalen daken worden steeds populairder, en een van hun nadelen blijkt in feite een voordeel te zijn, gezien het grote geheel. Maar het is ook mogelijk dat sneeuw in zulke hoeveelheden van een metalen dak laait dat dit schade kan toebrengen aan dekken, struiken, auto's of zelfs mensen.

Vanwege een fenomeen dat bekend staat als capillaire trekkracht, lekken naden waarbij twee delen van een metalen dakbedekking elkaar overlappen vaak. Deze Catch-22 is onmogelijk op te lossen zonder metalen dakplaten te schrapen en helemaal opnieuw te beginnen. Afdichtingsmiddelen onder sierlijsten zoals metalen nokdoppen en Z-gootstukken, over dakovergangen, tegengooiers, reglets en veldpannen moeten allemaal van tijd tot tijd worden „bijgevuld” naarmate ze slijten. Angst voor blikseminslagen is misschien een denkbeeldig probleem, maar er kleven een paar echte nadelen aan metalen daken.

Hierdoor kan een metalen dak in de naden lekken, zelfs als de overlappende naad zich boven het onderliggende paneel bevindt. De meeste stapelgootstukken zijn gemaakt van rubber of met rubber bekleed materiaal dat plat op het metalen dak ligt en een afdichting vormt terwijl ze nog steeds „door de buis knijpen om een nieuwe afdichting te creëren”. Als ze niet goed zijn geïnstalleerd, kunnen de naden langs de metalen panelen omhoog komen en kan er water onder uw dak druppelen. Als u belangrijke werkzaamheden op het dak uitvoert of materiaal verplaatst, moet u standaard valbeveiliging gebruiken, waaronder een harnas met een veiligheidskoord dat aan een dakanker is bevestigd.

Stapelflitsers zijn zogenaamde laarzen of flitsers op plekken waar leidingen of ventilatieopeningen uit een metalen dak komen.

Leave a Comment

All fileds with * are required